PARA BİRİKTİRME YOLLARI


 
Blogumu ilk açtığım zamanlarda bu konuyla ilgili bir yazı daha paylaşmıştım aslında.Yine temelleri o yazıya dayandırarak biraz daha detaylı,biraz daha açıklayıcı ve spesifik bir reçete oluşturacağım.O yazı nerede derseniz işte linki: http://kitapkurdubirfangirl.blogspot.com.tr/2015/07/ogrenciler-icin-para-
biriktirmenin.html
Öncelikle sizlere birazcık para biriktirmek nedir,ne değildir ondan bahsedeceğim.Bir önceki blog yazısında dediğim gibi günlük harçlığınızdan HER GÜN bir lira kenara ayırmak yıl bazında düşününce açıkçası her gün biriktirdiğiniz için o 365 lira değerlenmiş oluyor,bir kenara atılmış oluyor.Benim için para biriktirmek düzenli yapıldığı zaman para biriktirmektir.Bir ay kenara 50 lira atıp,diğer ay bir tek kuruş kenara ayrılmıyorsa,ben bunu para biriktirme olarak değerlendirmem.O yüzden her ay için kendime belirli bir miktar belirliyorum ve bu parayı harçlığımı aldığım an (gelirinizin bir bütün olarak geldiği gün olarak düşünebilirsiniz) bir köşeye ayırıyor ve asla dokunmuyor,harcamıyorum.
Size de böyle bir tavsiye verebilirim.Döviz olarak biriktirmek de iyi bir fikir olabilir,kar edeceğiniz için değil,dönüştürdükten sonra kumbaranızdan hemen çıkarıp harcayamayacağınız için önerebilirim.Sonuçta her gün herkes dolarla veya euroyla alışveriş yapmıyordur herhalde!
 Şimdi sizlere ufak bir giriş yapabildiysem eğer takdir edersiniz ki konumuzun can alıcı noktasına,NASIL? Sorusunu cevaplayacağım bölüme geldik.Okumaya devam.
ADIM BİR: BİR KAĞIT,BİR KALEM
1.      İlk önce bir kağıda aylık tüm gider ve gelirlerimizi yazıyoruz.
2.      Ardından hemen farklı renkte bir kalemle(dikkatimizi çeksin diye) BİZCE DEĞİL,GERÇEKTEN gereksiz olan bütün harcamaları işaretliyoruz.Daha sonra önümüze çıkan bütün gereksiz giderleri toplayıp ne kadar ettiğini kağıdın bir köşesine not alıyoruz.
ADIM İKİ:BİR HAFTALIK GÖZLEM
1.      Bir hafta boyunca nelere para harcadığımızı tek tek yazıyoruz.Elbette aralarda gözümüzden kaçan 1 lira 2 lira harcamalar olacaktır ama onu minimumda tutarsak en iyisi olacaktır.Telefonumuza,defterimizin arkasına,kaybetmeyeceğimiz şekilde her günü tek tek not alıyoruz.Belki haftamızın bazı günlerinde daha çok dışarıdan yiyoruzdur veya bazı günler daha kısa süre dışarıda kalıyoruzdur;bunu belirlemek için de günün hangi saatlerinde harcama yaptığımızı da yazabilir,biraz daha detaylı bir gözlem yapmış olabiliriz(bunu yaparsak ne kazanırız:örnek veriyorum saat 12 de her gün acıkıyorsundur,ya da pazartesi günün daha yoğun olduğu için pazartesi günü daha erken acıkıyor,daha erken yoruluyorsundur;buna göre tedbir alabilmeni sağlar,hangi saatlerde acıkacağını bildiğin içinde ona göre önlem alırsın,detaylıca anlatacağım.
2.      Bir hafta boyunca yaptığımız bu harcamaları 4 e ayıracağız.
a.      HER GÜN HARCADIKLARIM
b.      BELİRLİ GÜNLER HARCADIKLARIM
c.      GEREKSİZ HARCAMALAR
d.      HAYALET HARCAMALAR
Şimdi a şıkkında,her gün harcadıklarım kısmını görüyoruz.Her gün harcadıklarım kısmına,otobüs bileti,dolmuş parası,yemek parası,kantin,belki kuaför,belki başka bir şey… onların hepsini yazıyoruz.Tabi ki çakışan harcamalar olacaktır,gereksiz bir sürü harcamamız a şıkkı içinde olabilir,önemli olan da bu kesişimi bulup aslında her gün nelere gereksiz para harcadığımızı bulabilmek.
B şıkkına geldiğimiz zaman belirli günler harcadığımız masraflar ise,sadece pazartesi günü spora gidiyorsunuzdur,ya da derse gidiyorsunuzdur,normalde harcadığınıza ek olan şeyleri yazıyoruz bu şıkka. A ya yazdıklarımızı tekrar yazıp gereksiz yer kalabalığı yapmamıza gerek yok.
C kısmına geldiğimizde ise şunu yapıyoruz. Elimize renkli bir kalem alıp, tüm harcamalarımızı uzun bir süre kendimize göre değerlendiriyoruz. Burada yaptığımız yanlış bir şey olabilir. İhtiyaç dışı aldığımız bir şey olabilir. Aklımıza tam olarak niçin harcadığımızı bilmediğimiz ürünler ve alışverişlerimizi ekliyoruz.
D şıkkında yaptığımız şey ise,aylık gelirimizden;a,b,c şıklarında yaptığımız harcamaları çıkardığımızda açıkta kalan para.Eğer bir haftalık gözleminizi iyi yaptıysanız,D şıkkına pek de takılmanıza gerek yok,nereye ne harcadığınızı tam olarak bilebilirsiniz.



ADIM ÜÇ: PLAN YAPMA
            En önemli adım bu aşama.Plan yapmadan kastım şu,aradaki para kaybınızı gereksiz harcamalarınızı yazdıysanız ve bu gereksiz harcamalar dışı sizin bir aylık bilimum harcamanıza yetebiliyorsa,arada birkaç parça kaçamak yapabileceğiniz kadar paranız kalıyorsa,bu aşamada yapacağınız:O ay harçlığınızı aldığınız anda kenara ne kadar para atacağınızı seçmek. Atıyorum aylık 500-600  lira alıyorsunuz,gereksiz harcamalarınız ise 100-200 lira.Bu yıllık 1200-2400 lirayı gereksiz yere harcamanız anlamına gelir ve  bu para ile belki de en çok görmek istediğiniz ülkeyi veya şehri;herhangi bir konseri kaçırıyorsunuzdur;belki de sırf her gün çikolatayı marketten almak yerine okul kafeteryasından ya da herhangi bir mağazadan aldığınız için.O yüzden bu gerçekten karar verme aşaması çok çok önemli.
Bu aşamada elinizden geldiğince daha fazla biriktirip az harcamaya odaklanın.Günlerinizi planlayın,ne zaman ne yapacağınızı,nereye gideceğinizi belirleyin ve her şeyi planlı bir şekilde harcayın.plansız harcarsanız asla istediğiniz para miktarına ulaşamazsınız.Harcadığınız para nereye gidiyor ve siz bunu nasıl minimuma indirgeyebilirsiniz,onu düşünmeli ve ardından planınızın taslağını oluşturmalısınız.Örneğin her gün okula giderken 2 şişe su mu satın alıyorsunuz?Aylık 60 lira kaybınız var.Bunun yerine evden götürebilirsiniz.Eve de ben alıyorum  desenizde,20 litrelik damacananın size en az 7 gün yettiğini(günde 2.5 litreden fazla içmiş oluyorsunuz) ve o 20 litrelik damacanaya en fazla 10 lira verdiğinizi düşünecek olursak, bence gayet kardasınız.
Herkesin içinde olduğu o kahve tutkunluğu(starbucks gibi,dışarıdan  her bardağına en az 8.5 lira verdiğimiz kahvelerden bahsediyorum) sizde de varsa bunu nasıl engelleyebileceğinizi düşünmelisiniz.Eğer diyorsanız ki benim kahvem asla starbukcs gibi olmuyor,bence evde yapılan kahve tariflerine bakmalısınız,açıkçası ben buzlu kahve yapmayı öğrendiğimden beri asla starbucks’a para vermiyorum.Ha,hiç mi harcamayalım?Bazen canınız çekebilir,ilk etapta adapte olmakta da biraz sıkıntı çekebilirsiniz fakat 21 günü atlattıktan sonra emin olun starbucks,evde yaptığınız filtre kahvenin yerini alamayacak.
Youtube üzerinde bulunan bir çok videoya da kahve/kek/brownie gibi alternatif yiycek/içeceklerin tarifleri olan bir sürü video var,birkaç favorimi de ekleyeceğim.Aşağıya da bir kahve tarifi ekledim.Bu adımda sormanız gereken soru:Ben en çok neye para harcıyorum olacak.Eğer evde hiçbir şey yapma şansınız yoksa,yapmanız gereken şey,bu üzerinde para harcadığım şeyin daha ucuz ve neredeyse aynı kalitede olan bir alternatifi var mı?Örneğin,defter almak çoğu insanın tutkusudur ve güzel bir defter görünce kendilerini tutamazlar.Bullet Journal popülerleşti popülerleşeli herkes de bir LEUCHTRUM defter tutkusu başladı.Anlamadım ki insanlar neden bu kadar düşkün bu defterlere?Hayır anlıyorum Avrupa’da ucuz,ABD’de de ucuz,ama Türkiye gibi bir yerde bir deftere 100 lira vermek mantıksız.Ben geçen sene hazırladığım BUJO’mu bim’den aldığım bir defterle yapmıştım ve açıkçası o çok pahalı defterlerden de bir farkı yok.Örneğin bazı kahvaltı ettiğimiz,öğle yemeği yediğimiz kafelerde taze portakal suyu 5 lira,markette aynı paket 3 lira,e büyük kafelerde bazen 20 liraya kadar çıkabiliyor.Bu tarz alternatifler bulmak para biriktirmemizi önemli ölçüde etkiliyor.Ay ondan n’olacak alt tarafı 1 lira demeyin,yıl içinde her gün sadece 1 lira gereksiz harcasak,365 lira gitmiş olur.





Bu adımın herkes için farklı olacağını sanırım belirtmeme gerek yok çünkü herkesin ilgi alanı,harcamaları ve almak/görmek istedikleri farklıdır.Mesela ben tam bir kitap aşığıyım ama erkek olan arkadaşlarımın çoğu para buldukları an oyun alıyorlar. İş adamları mesela oteller alıyor,ev hanımları da örgü örmek için yün.Yani sizin bunu tamamen kişisel olarak belirleyip ayarlamanız lazım ve günlerinizi iyi değerlendirmeniz lazım.Kimi insan dışarı çıkmayarak para biriktirir,kimiyse tam tersi ne kadar dışarıda olursam iyi kafasındadır,kimi kendini daha fazla hobilerine verir,kimi daha fazla spor yapıp motivasyonunu artırır gibi gibi sürer gider,o yüzden bu adım gerçekten biriktirme planınız için aşırı önemli.Kendi hamlelerinizin ne olduğunu doğru seçmelisiniz.Yanlış seçtim yeterince biriktiremedim diye de endişeye hiç gerek yok,yanlış yaptığınız yeri tespit edip oradan devam etmelisiniz.Bu adımdan sonra rehberiniz ortaya çıkmış oluyor.

Bu adımları düzgünce tamamladıktan sonra,her şeyi yazdığınız plan kağıdınızı atmayın,saklayın.Para biriktirdikçe bakın ve bir şeylerin yanlış olmadığından emin olun.Yanlış varsa da planınız üzerinde değişikliklerde bulunun ve size tavsiyem ayda bir planınız üzerinde o ay hayatınızda değişenlere göre farklı adımlarınızı görün ve analiz edin.Sanırım para biriktirmenin sırrı düzgün ve sıkı bir şekilde analiz etmek.
PLAN OLUŞTUKTAN SONRA YAPILMASINI ÖNERDİKLERİM:
1)     Para elinize bütün olarak geliyorsa(maaş gibi) o ay kaçta kaçını ayıracağınızı hesaplayıp,paranızı ellemeyeceğiniz bir yere koymak en mantıklısıdır.Bunu yapamıyorsanız,bir banka hesabı açıp otomatik olarak oraya yatırabilirsiniz.

2)     Para elinize geçtiğinizde döviz alıp,onu koyduğunuz yerden gidip alıp harcayamazsınız,dolayısıyla bu da faydalı olur.

3)     Bir şey satın alırken ben bunu gerçekten istiyor muyum diye sorun.Eğer cevabınız evetse,benim buna ihtiyacım var mı diye sorun.Eğer cevabınız evetse bir kez daha düşünün çünkü bazen gerçekten  istediklerimizin hangisi ihtiyaç,hangisi gereksiz kestiremeyebiliyoruz,buna dikkat edin.


Benim önerilerim bu kadar,sizinde aklınızda bir şeyler varsa yazmayı unutmayın!
Instagram:kitapkurdubirfangirl















Yorumlar

Popüler Yayınlar