YENİ YIL FİKİRLERİ | 2018


Her yıl olduğu gibi,bu yılda geliyorken,kendimize hedefler koyacağız,değil mi? Okulda şöyle başarılı olacağım,şu dili öğreneceğim,şu yemeği yapmayı öğreneceğim,herhangi bir şehri gezeceğim gibi.Her yıl için kendimize koyduğumuz büyük hedefler yanında birkaç da küçük hedef var.En azından aklımızda ufak tefek beliren birkaç temel düşünce var.
Bugün sizlere kendi aklımda olan herkesin uygulayabileceği birkaç fikirden bahsedeceğim.Hadi başlayalım!

1.) YENİ BİR DİL ÖĞRENİN!

İlla dil kursuna gitmenize gerek yok,evde,yolda,okulda internetten de öğrenebilirsiniz.Elbette yeni yılda yeni bir dil  önerisi oldukça klişe fakat dil öğreniminde kimsenin yapmaya yanaşmadığı birkaç mantıklı fikrim var.
Her gün,öğrenmeyi istediğiniz bir dilde bir cümle öğrenebilirsiniz.Hafta sonlarında veya boş olduğunuz günlerde bu cümle sayısını 5'e çıkarırsanız,yılda en az 400 cümle öğrenmiş olursunuz!400 cümle deyince kulağa az gelebilir,ancak o kadar cümleyle;temel ihtiyaçlarınızı halledebilecek hale gelmiş olursunuz.Ayrıca dil öğrenmenin hafıza kayıplarına iyi geldiğini  ve alzheimer gibi hastalıkları önlediğini de söylemeden  geçmeyelim. Aynı şekilde youtube üzerinde de oldukça fazla anadilini öğreten insan var.Birkaç örnek:
A) Learn English With Papa Teach Me
B)Eat Sleep Dream English
C)English With Lucy
D)Fluenz
E)Learn French With Frenchpod101.com
F)Eszter Gottshall




2.)DAHA ÇOK KİTAP OKUYUN!

Eğer her yıla "bu yıl daha çok okuyacağım" diye hedeflerle başlıyor fakat oldukça az okuyorsanız işte size bir tavsiye:Yıl içinde mutlaka okunacak 10 kitap seçin!
O on kitap hedefi sizi yönlendirecek,size bir temel oluşturacaktır.
On kitap okuyacağız da, okuyacaklarımızı seçemiyoruz ki diyorsanız,yapacaüınız basit.Birkaç site ve kaynak bakarak liste oluşturun.10 kitap üzerinden hareket etmekte olduğum için,20 kitaplık bir liste oluşturun ve o 20 kitaplık listeden okuyacağınız ilk on kitabınızı seçin.Böylece kendinize bir yol haritası çizmiş olursunuz!
Eğer 10 kitap benim bir ayda okuduğum kitap sayısı diyorsanız,siz de kendinize göre hedefler koyarak yol haritanızı oluşturabilirsiniz!



3.)YENİ BİR DİZİYE  BAŞLAYIN!

Öncelikle,dizi ve filmlerin eğitim hayatınızı,sosyal hayatınızı etkilemesinin önüne geçebiliyorsanız,yeni dizilere başlamanın hiçbir sıkıntısı yok fakat önüne geçemiyor ve dizi filmlerden başınızı kaldırmıyorsanız bir yerden sonra bu ciddi sıkıntılara yol açıyor.

Eğer hayatınızda her şey yolunda gidiyorsa ve programınızı düzgün bir şekilde ayarlayabiliyorsanız yeni bir diziye başlamak kültür düzeyinizi artıracak ve sizlerin bakış açılarını değiştirecektir.

Bakış açılarının değişmesi de bir çok alanda hayatınızı düzene sokacak ve daha rasyonel düşünebilmenizi sağlayacaktır.

Blogdaki Film ve Dizi önerileri yazıma bakabilir,oradan birkaç dizi ve film fikri/önerisi alabilirsiniz.Sadece bunlar üzerine yazı yazan ve video yapan insanlar da var,onları kontrol etmeyi unutmayın!

4.) DAHA ÇOK YARDIM YAPIN!



Yardım etmek dediğimde aklınıza hemen maddi bir şeyler gelmesin,onlardan da bahsedeceğiz fakat böyle düşünülmesini istemiyorum.
Öncelikle değinmem gereken nokta,yardımın her alanda gerekli olduğu ve aşırı olumlu duygular kazandırdığıdır.
Yardım edebileceğiniz oldukça fazla insan var.Örneğin,sınıfınızda şişman olduğu,zayıf olduğu,kısa veya çok uzun olduğu;genel olarak kötü giyindiği veya sırf fiziksel özellikleri yüzünden dışlanan sınıf arkadaşlarınızla konuşabilir,onların yalnız hissetmemesine bir nebze de olsa yardımcı olabilirsiniz.Elinizden geldiğince yaşlılara yardım etmeye çalışmak hem sizi iyi hissettirir hemde onları.
Maddi yardımlardan bahsedecek olursak bu herkesin kendi bileceği bir iş fakat evinizde kullanmadığınız her türlü malzemeyi bağışlayabilir,hasta çocuklara veya durumunun kötü olduğunu bildiğiniz yakın/uzak akrabalara yollayabilirsiniz.İnternette bunun üzerine birçok yardım yapan kurum/kuruluş var,onlara da göz atabilirsiniz.Bazı üniversitelerin ve bazı büyük holdinglerin yaptığı sosyal yardım projeleri var,onları da destekleyebilirsiniz.

Aynı şekilde sokağınızdaki minik canlara mama alabilir,beslenmelerine yardım edebilirsiniz.Evinizdeki küçük karton kutulardan onlara minik barınaklar yapabilir,soğuktan hastalanıp ölmelerini engelleyebilirsiniz.
Bunların içinden daha da basiti,evde anneniz yemek yaparken,temizlik yaparken en azından odanızı temizleyerek ufak da olsa yardım edebilirsiniz,unutmayın;küçük yardımlar birleştikçe büyük yardımlar ortaya çıkıyor.
Eğer 18 yaşından büyükseniz,kızılay'a kan bağışında bulunabilirsiniz.

5.)DAHA ÇOK ARAŞTIRIN!

Merak ettiğiniz,ilgilendiğiniz konularda derinlemesine araştırmalar yapıp,edindiğiniz bilgileri bir yere not edin.Daha sonra incelediğinizde dağ gibi biriken bir ansiklopedi gibi arşiviniz olacaktır.Örneğin benim ilgimi dillerin oluşumu çekiyor fakat bu konu hakkında pek de kayda değer bir bilgiye sahip değilim.Sizinde o şekilde ilgilendiğiniz birkaç konu varsa,araştırabilir ve birçok bilgi edinerek hafızanızda önemli şeyler biriktirebilirsiniz!


6.)PARA BİRİKTİRİN!




Para biriktirmek,herkese oldukça zor gözükür fakat her gün harcadığımız paradan biraz kıstığımızda bile oldukça fazla para biriktirebiliriz.

Para biriktirmekle ilgili olan blog yazıma da göz atabilirsiniz fakat burada o blog yazısında yazanlardan daha farklı şeylere de değineceğim.
Öncelikle para biriktirmeye başladığımız günü yazıyoruz. Daha sonra o günden bir ay önceki gün itibariyle nelere para harcadığımızı listeliyoruz.Eğer harcadığımızdan daha az para yazıyorsak kağıda(örneğin o ay 200 liralık bütçemiz varsa ve yazdığımızda,listelediğimizde yani 100 lira çıkıyorsa aradaki farka) bütçemiz ve harcamamız arasındaki o farka hayalet harcama diyoruz. Bu da= sizin gereksiz veya o kadar da önemli olmayan harcamalarınız.

Listeledikten sonra,neyin her ay harcandığı ve neyin tek seferlik harcama olduğunu yazıyoruz. Bunu yazdıktan sonra ihtiyaç,istek listesi yapıyor ve para biriktirmeye başladığımız ayda ne kadar para harcayacağımızı tahmini bir şekilde yazıyoruz. Örneğin yol masrafları 100 lira ise bu bir ihtiyaçtır,kısması mümkün olmayan,her ay zorunlu olarak harcadığımız miktardır.
İstek listemize de o ay içinde almayı düşündüğümüz ihtiyacımız dışındaki şeyleri yazıyoruz.Örneğin bir pantolon almak istiyorsak,istek listesine yazıyoruz.Daha sonra istek listesine yazdıklarımızın yanına ufak tefek notlar alıyoruz.Bunu gerçekten istiyor muyum? Gerçekten istemediklerimizi çıkarıyoruz.
Bütçemizin %60 ını ihtiyaçlara,%20 sini de isteklere ayırdığımız takdirde,geriye kalan bütçemizin %10 unu hayalet harcamalara( su,peçete,o an ihtiyaç duyulan veya okulda aldığımız bi bardak kahve mesela) ayırdığımız takdirde,her ay bütçemizin en az %10 unu biriktirebiliyor hale geliyoruz.Eğer aileniz size günlük on lira veriyorsa,o gün için bir lira biriktirebilirsiniz anlamına geliyor bu. Aylık 30 lira sizin için az olabilir,yıla vurduğunuzda 365 lira yapar. Onunla da istediğiniz bir ayakkabıyı,çantayı,elbiseyi rahatlıkla alabilirsiniz.Ailenizden de destek alıp,üzerine ekleyerek daha güzel bir şeyler seçebilirsiniz. Ya da yukarıda belirttiğim bir madde de olduğu gibi bu parayla ne yapmak istediğinizi bilmiyorsanız,bir kısmını bağışlayabilirsiniz.Bağışlayabileceğiniz bazı kuruluşlar:
A)yakınlarda bulunan bir hastane
B)İlçenizdeki ufak bir ilkokul/ortaokul
C)WWF,Greenpeace gibi bazı dernekler



Benim bu yıl için belirlediğim hedeflerden birkaçı bu şekilde,umarım yazı size de faydalı olmuştur,şimdilik hoşçakalın,bir sonraki yazıda görüşmek üzere!Yeni yılınız şimdiden kutlu olsun!


Yorumlar

Popüler Yayınlar