BOOKSTAGRAM:101
BOOKSTAGRAM NEDİR,NE DEĞİLDİR?
Uzun bir süredir,Türkiye'de kitap okumanın önemi çok daha fazla anlatılmaya,çok daha fazla önemsenmeye başladı. Ve Instagram,uygulama olarak bir anda parlayınca,bu iki olay niye birleşmesin ki? denildi,ve bu iki olay birleşti.
Tam olarak kesin bir tarihi yok ama yaklaşık 2013 ten beri,bookstagramlar iş görüyor.Yani ilk bookstagram 2013 de açıldı,tabi Türkiye den bahsediyorum. Yoksa bundan birkaç yıl öncesinde yurt dışından insanlar da bu işle ilgileniyordu.
Bende şimdi,blogumda Bookstagram’ı tanıtacak,nedir,ne değildir olduğundan bahsedeceğim ve bookstagramdan gelmeyen okurlarımı biraz da olsa aydınlatacağım.
Ben hazırım,Siz de hazırsanız başlayalım!
Bookstagram,kelime olarak size bir şeyler çağrıştırıyor olmalı.
Book ,(yani türkçe anlamı ile kitap)sözcüğü ile uygulamanın adı İnstagram birleştirilmiş ve bookstagram olmuş,Türkçeleştirecek olursak, ‘kitapstagram’
Peki nedir bu ‘kitapstagram’?
Herkes için başka şey anlamına gelebilir fakat kitap demek,benim için mutluluk anlamına geliyor. İnsanlar da,instagramda fotoğraf çekip paylaşıyor değil mi! Hah,işte tam da öyle. İnsanlar instagram da,kitaplar onlar için ne anlam ifade ediyorsa,onu temalandıran bir resim çekiyor,ve resmin altına da,resimde hangi kitap-ya da kitaplar- varsa onunla ilgili yorumlarını paylaşıyor.
Peki bunu niye yapıyor? Çünkü kitap okumanın çok mükemmel bir şey olduğunu tüm dünyaya yaymak,tüm insanların öğrenmesini sağlamak istiyor.
Okuyan insan için kitap çok önemlidir. Kitaplarının kırışmasına bile dayanamaz hatta bazıları. İşte,bu fazlaca okuyan insanlar,diğer insanlara da okumayı sevdirmek,onların bu mükemmel şeyden mahrum kalmasını istemediği için okuduklarını paylaşıyor ve okuduğu kitaplarla ilgili ufak tefek yorum yapıyor. Zaten her okur aynı zamanda yazardır.İyi bir yazar da muhakkak iyi bir okur olmalıdır,iyi bir okur da iyi bir yazar. Yazmak okudukça gelişir,okumak da yazdıkça.
İşte bu bookstagram sahipleri de böyle.Birçoğunun aynı zamanda blogu ya da sitesi var,ve instagram da yazdıkları,karakter kısıtlamasını aşıp,buralara daha uzun ve detaylı yorum giriyorlar. Ama bookstagramın tadı başka.
Sevdiğin kişi fotoğraf paylaşmış mı,en son ne okumuş,okuduysa beğenmiş mi,ortak okuduklarımız var mı diye takip etmek,bookstagram kullanıcısının en büyük zevki diyebilirim,en azından benim en büyük zevkim o.
Ayrıca bookstagram da anlık olarak paylaşımla ilgili yorumda bulunup,karşılık alabiliyor,eğer gönderiyi silmişse,dm den de mesaj atıp,sorabiliyorsunuz.
Bookstagram’ı anlattığımıza göre,şimdi bookstagram sahibi olmak isteyenlere birkaç öneride bulunayım. Bunlar kendi deneyimlerim,kesinlikle binlerce takipçim yok ve zaten bu işi takipçi için yapacaksanız yapmamanız en doğrusu,o yüzden profesyonel yorum beklemeyin.Sadece birkaç detaydan bahsedeceğim.
Öncelikle,ayda onlarca kitap okumanız gerekmiyor. Bazı bookstagramlar abartıp ayda otuz kitap filan okuyor ama gerek yok. Her hafta bir kitap bitirseniz bile,haftalık iki paylaşım yapabilirsiniz. Challengelar ve taglerde cabası.O yüzden az okuduğunuz için paylaşım korkunuz olmasın.
Kendinize sormanız gereken şey “ben bu işi ne için yapmak istiyorum?” “Ben bu işi yapmayı gerçekten istiyor muyum?”.
Ve ilk düşünmeniz gereken şey, “benim bir bookstagram da en çok hoşuma giden şey ne?” bunu düşündüğünüz anda,bookstagramda en çok yapmayı istediğiniz şey ortaya çıkıyor.Daha doğrusu bir işi yapmak istediğinizde,o işi yapan başka birinde sevdiğiniz şeyleri bulmak sizi başarıya götürüyor.
Açtıktan sonra da yapmanız gereken,düzenli ve sık paylaşım yapmak,ama insanları bıktırmadan tabi,ışığı bol,güzel aydınlatılmış bir ortamda fotoğraf,kesinlikle fotoğraftan alakasız yorum olmamalı,yorumunuz öylesine,gelişigüzel olmamalı,en azından üstünde az da olsa düşünülmüş olmalı ve aldığınız her-neredeyse her- yoruma cevap veriyor olmalısınız.
Bookstagramlarla aranızı iyi tutarsanız,kısa sürede kendinizi sevdireceğinize eminim. Yapmacık olmamaya dikkat edin,olabildiğinizce samimi davranın. Yeni bookstagramlar keşfedin!
Ayrıca yayınevleri sizleri severlerse,sizlere yorum yapmanız için mükemmel kitaplar gönderebiliyor,bu fırsatı değerlendirin!Yayınevlerinin instagram hesaplarında sıkça dolaşın,yorum yapın,fotoğraflarını beğenin. Hesabını beğendiğiniz birine çekinmeden soru sorun,emin olun sorunuz cevapsız kalmayacaktır,çünkü bu ortamda herkes bir şeyler öğrenmek,okumak veya ilham almak için bulunuyor.
Bookstagramın çok dert ettiği tema muhabbetiyle ben ilgilenmiyorum. Onu bookstagrama adım attığınızda öğreneceksiniz zaten. Sadece temanın ne olduğundan bahsedip geçeceğim.
Tema,fotoğraflarınızda kullanacağınız efekt ve ışığın,ve biçimin kısaltılmış adı. Yani herkesin kullandığı efekt farklı,biçim farklı,kimi beyaz arka plan kullanıyor,kimi kahve, değişiyor. Bunu kendiniz zamanla oturtursunuz-hoş ben hala oturtamadım- ve hoşunuza gidecek bir tema oluşturursunuz.
Benim bir bookstagram da en sevdiğim şey samimi oluşu ve düzenli paylaşım yapışı. Üç gün üst üste beş paylaşım yapıp,iki hafta boyunca hiç paylaşmayan yerine iki hafta boyunca toplam beş paylaşım yapanı tercih ediyorum,bunu da bilmeniz önemli.
İşe birkaç büyük bookstagramı takip edip,onlara yorum yapmakla başlayın. İnsanlar bir süre sonra sizi ve fikirlerinizi merak edip,profilinize uğrayacaktır!
Bookstagram’a yazarken,emojileri doğru kullanmaya,yazım hatası yapmamaya ve yapmacık görünmemeye çalışın. Takipçiniz az diye,büyük hesaplara takipçim az demeyin. Bu işe onlar da öylece gelmediler,en az bir yıl-belki 2- emek harcadılar. Ama siz bir iki ayda 'bookstagramda başarılı olamadım ya' dememelisiniz.
Bookstagram’a fotoğraf atarken kullanılan uygulama genellikle VSCO, gerçekten harika bir uygulama,ayrıca ücretsiz! İndirdiğiniz anda kullanmaya başlayabilir ve nasıl kullanılacağını öğrenebilirsiniz.Zaten artık oldukça da popüler.
Bookstagram hakkında bildiğim çoğu şeyi yazmaya çalıştım,umarım yazı faydalı olmuştur,bir sonraki yazımda görüşmek üzere!Sizinde eklemek istediğiniz bir şey olduysa muhakkak aşağıya yorum bırakmayı unutmayın! Yazımı beğendiyseniz +lamayı ve diğer sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın!
-Bookstagram hesabımın adı da aynı blog hesabım gibi kitapkurdubirfangirl,tüm önerilere,takiplere ve yorumlara açığım!
Yorumlar
Yorum Gönder