Virginia Woolf Kendine Ait Bir Oda Yorumu

Merhaba, bugün sizlere paylaşacağım post bir kitap yorumu olacak. Uzun süredir paylaşmadığımın ben de farkındayım, sanırım en çok da yorumlar ilgi çektiği için bugün bir kitap yorumu yazmak istedim.
Kendine Ait Bir Oda, benim çok uzun zaman önce okuduğum fakat asla unutamadığım, çok sevdiğim bir kitap olmuştu. Kitabın içeriği ne bir roman, ne de bir hikaye şeklinde ilerliyor, kısaca girdiği "genre" non-fiction, yani kurgu olmayan kategoride.
Kitapta altını çizdiğim, dikkatimi çeken ve herkesin de görüp duymasını istediğim yerler vardı. Kitaptan detaylıca bahsetmeden önce, ilk başta kitabın genel hatlarından bahsetmek istiyorum. Kitap, 1928 yılında, Cambridge Üniversite'sinde Virginia Woolf tarafından yapılan konuşmanın bir kopyası. Kadınların o dönemde, toplumda çok fazla yerlerinin olmaması, hatta yeni yeni gelişmesi üzerine, Virginia Woolf çok detaylı ve bana göre mantıklı tezler sürüyor ve kitap boyunca da onun hem feminizm hareketi, hem de kadınların toplumsal alandaki yeri hakkında olan fikirlerini okuyorsunuz. Virginia Woolf'un kitaplarının bir çoğu Kırmızı Kedi  Yayınevi tarafından ülkemizde satışa çıktı, eğer yaşadığınız yerde Kırmızı Kedi Kitabevi varsa, oradan daha indirimli alabilirsiniz. Aşağı da da sizlere nerelerden alabileceğinize dair birkaç link bırakacağım.
Aslında bu kitapta bizler, Virginia Woolf'un, daha çok edebiyatta kadın üzerinde de durduğunu görebiliriz, aslında kadınların da yazar olabildiğini,erkekler tarafından kapatılmasalar ve eğer fırsat bulsalar erkekler mi iyi yazar kadınlar mı değil, bireysel olarak değerlendirmenin gerekli olduğunu bizlere her fırsatta hissettiren bir kitaptı. Virginia Woolf'u diğer yazarlardan ayıran en büyük özelliği ise bilinçakışı tekniğini kullanması. Bu teknik, bizlere, kitabı okurken, karakterin, yani hikayedeki karakterin düşüncelerini, aklından geçenleri olduğu gibi aktaran bir teknik, Virginia Woolf ve James Joyce türünün en iyi örneklerini yazmışlar. 
Bana kalırsa kitabın adının kendine ait bir oda olmasının sebebi, kadınların aslında hiçbir zaman erkeklere bağımlı olmak zorunda olmadığını ve kadınların her daim kendilerine ait, sığınabilecekleri ve tek başlarına karar verebilecekleri bir yer bulmaları gerektiğini anlatıyor.
kaynak: söylenti dergi- internet adresi
Bana kalırsa bu kitap, erkeklerin kadınlar üzerinde sürekli neden yazıp çizdiğini, farklı cinsi neden ötekileştirip ezikleştirdiği çok basit bir şekilde anlatmasına rağmen, herkese kolayca konuyu anlatıp, çok büyük bir rahatlıkla tüm tartışmaları bitiriyor. 2019 da bile, hala aynı konu üzerinde duruluyor ve bir kısım erkek tarafından kadınlar hala hor görülüp aşağılanıyorsa, bu kitabın her yerde okunması ve okutulması gerekiyor.
Bu kitap üzerine çok fazla yazılıp çiziliyor, herkesin bir fikri var. Benim bu yazıyı okuyanlara tek önerim, daha fazla yorum  araştırmadan gidip direkt kitabı almaları. Buradan itibaren, sizlere kitapta en beğendiğim noktaları paylaşacağım, belki de bu noktalar kitabı okumanızda yardımcı olabilir!

Dikkatimi çeken ve kadınlar hakkındaki önyargıları da koydum, aşırı sinir bozan ancak yine de herkes(çok büyük bir kesimin) düşündüğü şeyler de var.

1. "... kadın odasına kilitleniyor, dayak yiyor, oraya buraya fırlatılıyordu. Böylece çok garip ve karmaşık bir varlık çıkıyor ortaya. Hayal edildiğinde çok önemli;pratikte ise tamamıyla önemsiz.Şiir kitaplarını baştan sona istila etmiş, tarihte ise adı geçmiyor. Kurmacalarda, kralların ve fatihlerin hayatlarına hükmediyor; gerçek hayatta ailesinin parmağına zorla yüzük taktığı herhangi bir delikanlının kölesi. Dudaklarından edebiyatın en ilham verici sözcükleri, en derin duygularından bazıları dökülüyor,gerçek hayatta okuması yazması neredeyse yok, zor heceliyor sözcükleri ve kocasının malı durumunda."

2. " Bir kadının varlığının temeli , erkeklerden destek alması ve erkekler tarafından yönetilmesidir."
3. " Efendim, bir kadının yaptığı beste, bir köpeğin arka ayakları ile yürümesi gibidir. Beceremezler bunu, şaşıracaksınız ama yine yaparlar."
4. " Kendisi hakkında söylenenleri aşırı umursamak sanatçının doğasında vardır."
5. " Heyhat! Yazmayı deneyen bir kadını
Kendini bilmez bir yaratık sayarlar.
...
Berbat bir evin sıkıcı işleriniyse,
En büyük sanatımız ve yararımız sayar kimileri. "
6. " Kadınlar yarasalar ya da baykuşlar gibi yaşıyor, hayvanlar gibi çalışıyor ve solucanlar gibi ölüyorlar."
7. "Kuşkusuz kafası dağılmış zavallı kadının, yoksa kitap yazarak, hemde şiir kitabı yazarak böyle gülünç duruma düşmezdi, bunu yapmaktansa iki hafta uyumamayı yeğlerim."
8. "İstemeden evlendirilmişti kadınlar,bir odaya tıkılıp bir şeyle meşgul olmaya zorlanmışlardı, bu durumda bir oyun yazarı onları nasıl eksiksiz, ilginç ya da gerçeğe uygun şekilde anlatabilirdi ki?

Kitabı okumaya ve almaya karar verdiyseniz,

Kitabı satın alabileceğiniz mağazalar:

* D&R : https://www.dr.com.tr/Kitap/Kendine-Ait-Bir-Oda/Edebiyat/Roman/Dunya-Roman/urunno=0000000391485
*Kitapyurdu : https://www.kitapyurdu.com/kitap/kendine-ait-bir-oda/270618.html&filter_name=kendine%20ait%20bir%20oda
* Okuoku :https://www.okuoku.com/urun/detay/kitap/kendine-ait-bir-oda/362982


İngilizcesi için:
* amazon.co.uk :https://www.amazon.co.uk/Room-Ones-Penguin-Modern-Classics/dp/0141183535/ref=sr_1_4?keywords=virginia+woolf&qid=1557924877&s=gateway&sr=8-4
* D&R :https://www.dr.com.tr/ekitap/a-room-of-one-s-own-6

Kitabı okuduysanız lütfen yorumlarda ve Goodreads de beni haberdar edin, karşılıklı tartışalım!
Goodreads hesabım : https://www.goodreads.com/user/show/43723749-helin

Yorumlar

  1. Çok başarılı bir kitap yorumu olmuş. Ne uzun ne kısa tamamen anlaşılır net bir değerlendirme. Kitabı okuduğumda aldığım hazzı bana anımsattı. Tebrik ederim ve yeni kitap yorumlarınızı heyecanla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumun için teşekkür ederim, sıradaki kitap yorumlarımı da okuman dileğiyle

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar