Feminizm nedir?

Günümüzde çok büyük tartışmalara sebep olan ve insanların birbirlerini aşırı acımasızca eleştirip yargıladığı problemli bir ideoloji söz konusu.Bu kadar fazla olan açıklamalara,tartışmalara rağmen hala bu ideolojinin asıl anlamını ve kavramın  özünde ne kadar basit bir kavram olduğunu anlayabilen çok az insan var.
Bugün sizlere bu ideolojiden bahsedecek ve size biraz olsun açıklama yapacağım. Sen kimsin de açıklayabiliyorsun diyecek olursanız,azıcık vaktini ayırıp biraz kitap okuyan,internete feminizm yazıp aratmak yerine bu konuyu değişik kaynaklardan araştıran biri olarak ve konunun oldukça içinde bulunan biri olarak açıkçası gerekli açıklamayı yapabileceğime inanıyorum.
Feminizmin savaştığı ve uğraştığı temel sıkıntı şu: EŞİT OLMAYAN HAKLAR. Haklar dedim fark ettiyseniz,vücutlar değil.Feminizmin amacı "erkekler memelerini açıyorsa biz de açalım" değil. Erkekler eğer oduncu olabilme hakkına sahipse eğer biz de sahip olalım. Onlar bir şey yapıyorlar öyleyse biz de yapacağız demek değil feminizm,biz sadece tercih hakkımızın olmasını ve tercihlerimizin kullanılabilir olduğundan emin olmak istiyoruz diyor feministler.Haklarımızın ortak olduğunu bilmek,ekonomik ve sosyal anlamda aynı statülerde çalışabilmek ve bir işte çalışırken sırf cinsiyetimiz yüzünden işten çıkarılmak ya da daha az ücretlendirilmek istemiyorlar,bu durumu kabullenmek yerine,bu yanlış durumun düzelmesi için çaba gösteriyorlar.
Erkek ve kadın vücudu eşit değil,güçler bakımından kadınlar(genellikle,yaratılış biçimleriyle,sonradan kendilerini geliştirip erkeklerden fiziksel olarak daha güçlü hale gelen kadınlardan bahsetmiyorum) daha zayıf,erkekler ise duygusal anlamda kadınlardan daha başarısız,bir tık daha fazla uğraşmaları gerekiyor. En basitinden neden sonuç ilişkisini kadınlar direkt kurabiliyorken erkeklerin bunun için genellikle biraz daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. 
Fakat feminizm demiyor ki "kadınlar erkeklerden zekidir,erkeklerin sadece vücut gücü bile yetmez kadınların zekasına" 
Ortalıkta bunun gibi gereksiz ve yanlış bir algının olması açıkçası beni çok üzüyor çünkü bunu yapanlar eşitliği savunan insanlar değil.Aksine bir ırkın diğerinden üstün olabileceğini düşünen insanlar  kadar aptallar. 
Wikipedia'nın feminizm için yaptığı açıklamayı sizlere söylemem gerekirse,benim yaptığım açıklamaya oldukça benzer bir açıklamayla karşılaşacağız. 
-"Erkek ve kadın arasındaki eşitliği tanımlamak,bunun için uğraşmak ve bu eşitliği elde etmeye çalışan ideoloji"
Aynı şekilde vikipedi, Aynı seviyede olma durumu, eşitlik, yani emansipasyon"dan anlaşılan (kadın ve erkek gibi) toplumsal gruplar arasındaki yaşam koşullarındaki eşitsizliğin asimile edilmesidir. “Eşit muamele” kavramından anlaşılan ise engelliler, hamileler gibi yaşam koşullarından muzdarip olan toplumsal grupların tüm yaşam alanlarında eşitlenmesi durumudur. Bu kavramlar, şans eşitliği ve insan haklarının temeli olan sosyal adaleti özetler. şeklinde bir açıklamaya da sahiptir.

Gloria Steinem :“A feminist is anyone who recognizes the equality and full humanity of women and men.”  yani : Feminist biri, hem erkeklerin hemde kadınların insanlığını ve eşitliğini kabul edendir.
Feminizm fikri kadar bana kalırsa diğer bir etken ise feministler. Feministler,feministler deyip durduk,peki ya kim bu feministler,kim bu ideolojiye inanan insan grubu?Herkesin sahip olduğu yanlış bir algı var. Feminist erkek mi olurmuş,erkekler feminist olamaz gibisinden. Bence bu çok gülünç bir durum çünkü bana kalırsa asıl feminist olması gerekenler erkekler çünkü ancak erkekler,böyle eşitliksiz,adaletsiz bir politikaya inanan erkekleri inandırmak konusunda en başarılı olabilecek insan grubu. Erkekler daha ikna edici olduğundan değil,eşitliğe inanmayan,erkek üstünlüğüne inanan erkeler,diğer erkeklere kadınlardan daha kolay inanacağından erkeklerin bu başarıyı elde etmesi daha kolay. 
Her şeyi detaylandırarak açıklayacağım evet çünkü kafalara tek bir sıkıntılı fikrin bile yerleşmesini,insanlarda kötü algı ve kafa karışıklığı yaratmasını istemem.
dizi:Girlboss kaynak:weheartit.com
Feminizmin asıl amaçlarının saptırılması,insanların aktivitelerini,o yöndeki görüşlerini ve ortaya çıkacak sonuçları kökünden değiştiriyor.Her dinde,her millette yaşandığı gibi,içinden 1 tane bile kötü/yanlış fikir çıksa tüm suçu o dine,o millete,o şehre yüklemeye insanlar olarak meraklıyız çünkü bu şekilde kendimizi koruduğumuza ve kötülüklerden uzak durabildiğimize inanmışız,bana kalırsa durum aslında oldukça vahim çünkü bize faydalı olabilecek,en azından ucundan dokunabilecek her şeyi reddediyoruz bazen.
Örneğin feminizmin bize sağlayabildiği bir diğer şey,iş yerinde-hani şu filmlerde gördüğümüz-erkek patronların kadınlara daha hafif işleri verip onları sürekli övmesi,erkeklerin ise ağır işleri yapıp hiçbir şekilde promosyon alamamasını durdurabilmek çünkü feminizm kadın haklarını ön plana çıkarmıyor,cinsiyet eşitliğini sağlamaya çalışıyor.Eğer erkekler/kadınlar,buna inanmıyor ve iki taraftan biri diğerini bazen yüceltip bazen aşağılıyorsa bu ideolojinin yanlışlığını değil,insanların çok kolay yanılabildiğini gösterir.

Eğer bir insan kendisini özgür hissediyorsa,yaptıklarından eminse kimsenin ona karışabilme hakkı yoktur.Ebeveynler konusunda demiyorum çünkü 18 sene boyunca ailelerimizin sorumluluğundayız ve özellikle Türkiye'de ailelerimiz bizi hep o küçük çocuklar olarak görüyor,bu konuda tam olarak ne yapılacağını da bilmiyorum fakat yetişkin bir birey olduktan sonra yeterince saygılı bir aileniz varsa size bunu onaylamadığını fakat bunun tamamen sizin kararınız olduğunu belirtecektir. Eşler,arkadaşlar,patronlar,iş arkadaşları vs. hiç kimsenin bir başkasının yaptıkları üzerine söz söyleme,aşağılama hakkı yoktur.Elbette beğenmedikleri davranışları saygılı bir biçimde belirtebilirler fakat engellemeye çalışmak doğru bir hareket olmayacaktır. Feminizm aslında bunu da savunmakta,bir kişinin özgürlüğünün hiç kimse tarafından kısıtlanamayacağını ve hiçbir kimsenin başkaları hakkında söz sahibi olamayacağını benimsemektedir.
Feminizmle ilgili eleştirilen bir diğer konu da şu:kadınların kendilerini erkek sanıp erkek gibi davranması.
Feminizm,kadınlara erkek gibi olun demiyor,erkeklere de kadın gibi olun demiyor.Feminizm kadınlara,"siz de çalışmak zorundasınız" demiyor,erkeklere de "ev işi yapmak zorundasınız" demiyor. Yapılacak olan her türlü işte,haklarının eşit olması gerektiğini savunuyor. Örneğin halı mı yıkanacak,kadın mı yapmak istiyor,kadın yapacak,fakat eğer iki tarafta istiyorsa kadın olduğu için kadın yapmak zorunda değil,ya da erkek,sırf işe gitmek "erkekçe" bir şey olduğu için işe istemediği halde "kadını" için gitmek zorunda değil.İnsanların da anlamadığı ve anlamak istemediği nokta bu.Erkekler yapmak istemedikleri,üşendikleri işler için kadınlara sorumluluk yükleyip,kadınlar da aynısını erkeklere yapınca ideolojinin anlamı kalmıyor zaten.O yüzden erkekler de kadınlar gibi,bu hak eşitliğini savunmalı ki bir gün kadınlar erkeklere üstün gelmeye çalıştıklarında erkekler de seslerini kadınlara "fiziksel ve psikolojik anlamda" zarar vermeden,sadece konuşarak,düşünerek ve fikirlerini paylaşarak haklarını açıklayabilsinler.

Feminizm,ne anaerkilliği ne de ataerkilliği savunmaz.Her şeyin nötrlüğünü ve her şeyin eşitliğini savunur.FAKAT,anayasamızdaki,bu taciz/tecavüz vesaire vakalarında,borç,mal mülk davalarında, kadınların bazı alanlarda daha fazla hakkı olmasını feminizm istemediği bir şey olmadığı halde,günümüz koşullarında yasal olarak kadınların bir tarla satıldığında sırf abisi istemediği için tüm parasını abisine verdiği, kendi fikri olmayan ve asla kendi başına yapamayacağı bir şey olmadığı halde üzerine kalan miras yüzünden öldürülen kadınlar var.Günümüzde hala biz bunlarla uğraşırken -bu alan dahilinde-bir anda haklar eşitlenirse olacakları siz düşünün.Tabi ki bu çok daha detaylı bir konu ve bu konu hakkında açıkçası avukatlar konuşursa çok daha mantıklı olacaktır çünkü kendimi bu konuda açıklama yapabilecek kadar yeterli bulmuyorum.
Devam edelim.Bir diğer eleştiri kadın hakkı yoktur,insan hakkı vardır eleştirisi.Fakat bu da bana komik geliyor.Feminizmin savaştığı şey de bu zaten.Kadınların insan olarak görülmeyip,aşağılık bir varlık olarak düşünülmesi.Böyle düşünülmüyor olsa idi,feminizm en başından zaten olmazdı,e kadınlar da insan olduğuna göre,kadınların da haklarının savunulması gerekiyor değil mi?
Umarım tüm fikirlerimi sizler için kısaca ve kolayca derleyebilmiş,bir özetle feminizm felsefesini ve doğuşunu bir nebze olsun açıklayabilmişimdir.Elimden geldiğince de açıklamaya devam edeceğim.Bu konuyla ilgili akıllarınızda kalan soruları yanıtlamaya hazırım.Mail yoluyla ya da yorumlarda bana sorularınızı sorabilir,fikirlerinizi benimle paylaşabilirsiniz.Ayrıca sizin farklı düşündüğünüz bir detay varsa,muhakkak benimle paylaşın.Şimdilik bu kadar,bir sonraki yazımda görüşmek üzere!


Beni bulabileceğiniz diğer bir sosyal medya hesabım :
instagram hesabım (kitapkurdubirfangirl)


Feminizmle alakalı söylenmiş bazı sözleri de paylaşmakta fayda var:


“I'm tough, I'm ambitious, and I know exactly what I want. If that makes me a bitch, okay.” -Madonna
"Sertim,hırslıyım ve ne istediğimi gerçekten biliyorum.Bu beni bir *bitch* yapıyorsa,tamam derim"


“The thing women have yet to learn is nobody gives you power. You just take it. ” -Roseanne Barr
"Kadınların öğrenmesi gereken şey kimsenin onlara gücü vermediğidir.Onu sadece alırsın." 

“Men are from Earth, women are from Earth. Deal with it.” -George Carlin
"Erkekler de dünyadan,kadınlarda. Bununla yüzleşin.

















Yorumlar

Popüler Yayınlar